Sayfalar

Gerekçeli Karar

‘İmamoğlu Soylu’nun seviyesine inmeyeceğini söylediği için ahmak kelimesini YSK’ye söylediği açık’

 


28 Aralık 2022

 

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası aldığı davanın gerekçeli kararı açıklandı.

 

Mahkeme, İmamoğlu’nun “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” dediği açıklama sırasında Süleyman Soylu’nun seviyesine inmeyeceğini ve ona yanıt vermeyeceğini söylediğini, bu yüzden ahmak ifadesiyle Yüksek Seçim Kurulu’nu (YSK) kast ettiğinin açık olduğunu kararlaştırdı.

 

İmamoğlu’nun avukatları hem bu açıklamanın Süleyman Soylu’nun İmamoğlu’na ahmak demesine yanıt olduğunu hem de ahmak kelimesinin hakaret olmadığını savunuyordu.

 

Mahkeme iki savunmayı da reddetti.

 

Bunun ardındansa savcı verilen kararda cezanın 5 gün fazla hesaplandığı gerekçesiyle istinaf mahkemesine başvurdu. 

 

Savcı, istinaf mahkemesine sunduğu dilekçede cezanın düzeltilerek onanmasını talep etti.

 

Gerekçeli kararda ise şu ifadeler yer aldı:

 

“Sanık basın mensuplarına, vermiş olduğu demeçte İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya karsı cevap vermekte, ancak bu cevap içerisinde, 31 Mart seçimini iptal edenlerin ahmak olduğunu belirterek, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendisi ile uğraşacağına bu hususa odaklanması gerektiğini, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seviyesine inmeyeceğini ve onun kendisi hakkında söylediklerine de onun seviyesine inerek cevap vermeyeceğini, daha öncede onun seviyesine inmediğini, yani İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun kendisine ahmak demesine rağmen, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun seviyesine inip ona cevap vermeyeceğini açıkça belirtmiş ve buradan da anlaşılmakta ‘31 Mart seçimini iptal edenler ahmaktır, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu önce oraya odaklansın’ derken sanığın kastının, seçimi iptal eden Yüksek Seçim Kurulu ve üyeleri olduğu açıktır.”

 

İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’nin verdiği kararda, ahmak sözcüğü hakkında bugüne kadar bir Yargıtay içtihadı bulunmadığını fakat eş anlamlı kelimelerinin hakaret sayılması yönünde bir içtihat bulunduğu da aktarıldı.

 

Mahkeme, İmamoğlu’nun para cezası yerine hapisle ve üst sınıra yakın bir şekilde cezalandırılmasının nedeni olarak “sanığın kişiliği, suçun isleniş biçimi, suçun işlendiği yer ve zamanı” gösterdi.

 

İmamoğlu'na verilen hakaret cezasını düzenleyen Türk Ceza Kanunu'nun 153. maddesi, adli para cezası veya 6 aydan 2 yıla kadar hapis cezası öngörüyor.

 

İmamoğlu'na verilen ceza 1,5 yıldı.

 

Bu ceza hem basın önünde alenen işlendiği hem de "kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine görevlerinden dolayı hakaret edilmesi" nedeniyle, iki ayrı artırımla 2 yıl 7 ay 15 güne çıkarılmıştı.

 

https://www.bbc.com/turkce/articles/cp0m31gr5ero

 

 

 

İBB Başkanı İmamoğlu'nun davasında savcı kararı istinafa taşıdı

 

Karar "yazım ve hesaplama hatasından dolayı usul ve esas yönünden kanuna aykırılık bulunduğu'' gerekçesiyle İstinaf Mahkemesine taşındı

 

28 Aralık 2022

 

>>> 

 

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkında "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" suçundan verilen 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası kararı, Anadolu Cumhuriyet savcısınca, ''yazım ve hesaplama hatasından dolayı usul ve esas yönünden kanuna aykırılık bulunduğu'' gerekçesiyle İstinaf Mahkemesine taşındı.

 

Savcının istinaf dilekçesinde, gerekçeli kararın hüküm kısmında "sanığın eylemini basın önünde alenen işlediği anlaşıldığından" ibaresinde TCK'nin 125/4. maddesine göre artırım yapılması gerekirken 125/6. maddenin yazılarak yazım hatası yapıldığı belirtildi.

 

Dilekçede, sanığın cezasında hesaplama hatası yapıldığı ve bu nedenle 5 gün fazla hapis cezası tayinine karar verilmesinin usul ve yasaya aykırı olduğu aktarıldı.

 

Savcının dilekçesinde, usul ve esas yönünden kanuna aykırılık bulunduğu gerekçesiyle kararın düzeltilerek onanmasına karar verilmesi talep edildi.

 

Dava dosyasını, "kamu görevlilerine hakaret" suçuna bakan dairenin alması bekleniyor.

 

Davanın geçmişi

 

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi, 14 Aralık'ta İmamoğlu'nun "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı hakaret" suçundan 1 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına karar vermişti.

 

Mahkeme, sanığın bu eylemi basın önünde alenen işlemesi nedeniyle artırıma giderek, İmamoğlu'na verilen cezanın 1 yıl 9 aya çıkarılmasına hükmetmişti.

 

İmamoğlu'nun bu eylemi "kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı" işlediğine kanaat getiren mahkeme, sanığın 2 yıl 7 ay 15 gün hapisle cezalandırılmasını karara bağlamıştı.

 

Mahkeme, İmamoğlu hakkında TCK'nin "siyasi yasak" içeren 53. maddesinin uygulanmasına hükmetmişti.

 

https://www.indyturk.com/node/593296/haber/i̇bb-başkanı-i̇mamoğlunun-davasında-savcı-kararı-istinafa-taşıdı

 

 

 

 

 

https://sinifsiztoplumplatformu.blogspot.com

https://cahit-celik.blogspot.com