NE YAPILDI?
15.7.2018 tarihli ve 9 sayılı “Milletlerarası Andlaşmaların Onaylanmasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi”, Andlaşmaların yürütme yetksini Cumhurbaşkanı’na vermiştir. Ama yasama organının onaylayarak kanun hükmüne getirdiği İstanbul Sözleşmesi’nin feshi de yasama organının payına düşmektedir. Çünkü, Milletlerarası Andlaşma’ların konusu yürütme yetkisine ilişkin bir konu değildir. Anayasa’da, milletlerarası andlaşmaları onaylama yetkisi yürütme organı ile yasama organı arasında paylaştırılmıştır.
Kaldı ki, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 3. maddesine dayanarak İstanbul Sözleşmesi’ni Cumhurbaşkanı’nın kararı ile hukuka uygun olarak feshetmek hiç mümkün değildir. 3. maddeye göre, yürütme süresini uzatma …. gerekli bildirimlerini yapma …. uygulama alanının değişikliklerini tesbit etme …. hükümlerin uygulanmasını durdurma …. ve sona erdirme, Cumhurbaşkanı’nın kararı ile “Andlaşmanın feshini ihbar etmemek suretiyle” mümkündür.
Yukarıdaki 9 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin hiçbir maddesi kanun hükmüne gelen andlaşmaları fesih etme yetkisini “Cumhurbaşkanı’nın Kararına” vermemiştir.
Buna rağmen, İstanbul Sözleşmesi 20 Mart 2021 tarih ve 3718 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedilmiştir.
NE YAPMALI?
Cumhurbaşkanı fesih kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için tüm kadınlar Danıştay’da dava açabilirler. Daha önce kabul edilen İstanbul Sözleşmesi kadınları koruyucu ve şiddete karşı önleyici hükümler içermektedir. Kadınlar için bunlar bir teminattır. Fesih yapılarak bu teminat kaldırılmıştır. Teminatı kaybetmek kadınların zararınadır.
Anayasa Mahkemesi’ne doğrudan doğruya baş vurarak (Bunu sadece CHP veya 120 milletvekili birlikte yapabilir!) iptal davası açılabilir.
Çünkü, İstanbul Sözleşmesi Cumhurbaşkanı Kararı ile feshedilmiştir. Bu fesih ancak “Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile kaldırılabir” gerekçesiyle, AYM fesih kararının Hukukilik denetimini yapabilir.